Eurostar Londen-Amsterdam rijdt vanaf september vier keer per dag

De Eurostar tussen Amsterdam en Londen rijdt vanaf september dit jaar vier keer per dag op en neer. Dat maakte minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat woensdag bekend tijdens een commissievergadering van de Tweede Kamer. Door een gebrek aan capaciteit bij de Koninklijke Marechaussee was de frequentie vooralsnog beperkt tot twee keer per dag.

De rechtstreekse Eurostar van Amsterdam naar Londen gaat vanaf 30 april rijden. Door een verdrag tussen Nederland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hoeft de trein dan niet meer een uur stil te staan in Brussel voor de paspoortcontroles. Vanaf 18 mei kunnen reizigers ook vanaf Rotterdam rechtstreeks naar Londen reizen.

Marechaussee

De directe heenreis van Nederland naar Londen start met twee rechtstreekse treinen per dag, om in september te groeien naar een derde en vervolgens een vierde trein. In 2021 wil NS vijf hogesnelheidstreinen naar Londen. Die vijf treinen konden niet vanaf het begin rijden omdat de Marechaussee onvoldoende personeel had voor de paspoortcontroles in Amsterdam en Rotterdam. Woensdag werd tijdens het algemeen overleg van de Kamercommissie Spoor duidelijk dat er tegen september een oplossing is gevonden voor de capaciteitsproblemen.

“Ik kwam tijdens de schorsing van de vergadering collega Broekers-Knol (staatssecretaris Justitie en Veiligheid) tegen. Ze liet weten dat de problemen zijn opgelost”, aldus minister van Nieuwenhuizen van IenW tijdens het overleg. Daarmee werden meteen een aantal vragen van Kamerleden beantwoord over de frequentie van de rechtstreekse Eurostar. Suzannne Kröger van GroenLinks gaf aan het liefst te zien dat er een uursdienst komt tussen Londen en Amsterdam.

ProRail-onderzoek

“Uit recent onderzoek van ProRail is gebleken dat de CO2-besparing op het traject Amsterdam-Londen het grootst is wanneer alle vluchten tussen deze steden worden vervangen door een treinverbinding. Dat zou aanleiding moeten zijn om hier meer werk van te maken.” Kröger drong er hierbij wel op aan om de vrijgekomen uitstootrechten niet meteen op te vullen met nieuwe vluchten op andere bestemmingen. “Daarmee doe je de milieuwinst van treinreizen teniet.”

Tijdens het algemeen overleg kwamen naast de internationale treinverbinding tussen Amsterdam en Londen ook verschillende grensoverschrijdende trajecten met Duitsland en België voorbij. In de meeste gevallen gaat het over bestaande verbindingen die gebrekkig zijn of in de afgelopen jaren werden opgeheven. Voor deze zomer en komend najaar verwacht de minster veel resultaten van onderzoeken en quickscans over de haalbaarheid van betere verbindingen, maar concrete toezeggingen deed Van Nieuwenhuizen niet tijdens de vergadering.

Trilaterale spoortop

Vrijwel alle commissieleden prezen het discussiestuk dat Van Nieuwenhuizen naar de Europese Commissie stuurde om meer aandacht voor internationale reizigerstreinen te vragen in de Green Deal. Aan de andere kant constateert een aantal Kamerleden dat er Nederland zelf niet veel terecht komt van de plannen met grensoverschrijdende treinen. De commissie stelt daarom voor een spoortop te organiseren met België en Duitsland. De minister heeft toegezegd bij haar Belgische en Duitse collega’s te gaan polsen of hier animo voor is.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Paul van den Bogaard

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.