Mammoet

Berging treinstellen Voorschoten onderbroken door harde wind

In Voorschoten is begonnen met het bergen van de ontspoorde treinstellen. Foto: ProNews Producties.

Vanwege de harde wind die dinsdag wordt voorspeld gaat ProRail in de avond verder met het weghalen van de twee treinstellen die in het weiland bij Voorschoten liggen na het ongeluk een week geleden. Naar verwachting gaat de wind in de avond liggen en is het dan veilig om de treinstellen op te takelen.

Mogelijk kan het vroeger als de wind eerder afneemt. De delen van de passagierstrein van de NS die op weg was van Leiden naar Den Haag kwamen na de botsing met een spoorkraan in het weiland terecht, net na station Voorschoten.

De twee treinstellen zullen met behulp van kranen op een speciaal rijdend platform worden gezet en dan via een speciaal aangelegde weg naar een in de buurt gelegen bedrijf worden gebracht. Daar worden ze overgeladen op diepladers. Om vervolgens naar Amersfoort te worden gebracht.

Het is nog niet bekend wanneer de andere twee treinstellen die op het spoor stonden naar Amersfoort zullen worden gereden. Een van deze treinstellen stond na het ongeluk nog op het spoor, het andere treinstel is maandagmiddag rechtgezet door twee kranen van Mammoet en heeft nieuwe wielstellen gekregen. “Waarschijnlijk worden deze treinen in het donker naar Amersfoort gereden, omdat er dan meer ruimte op het spoor is, maar wanneer we dat gaan doen, kan ik nog niet zeggen”, laat een woordvoerder van ProRail weten.

Als alle treinstellen zijn geborgen kan ProRail beginnen aan het herstel van het spoor, het perron, de bovenleidingen en de veiligheidssystemen onder de grond. Daarvoor wordt nu een plan gemaakt.

Het spoor tussen Leiden en Den Haag is gestremd sinds het treinongeluk van vorige week. ProRail hoopt dat het treinverkeer op het traject op 18 april kan worden hervat.

Lees ook:

Auteur: Sander Van Vliet

Bron: ANP

1 reactie op “Berging treinstellen Voorschoten onderbroken door harde wind”

Teko Salverda|11.04.23|12:06

In de media kom ik steeds de term ’treinstel’ tegen, waar ‘rijtuig’ wordt bedoeld. Een treinstel bestaat uit meerdere rijtuigen. Van buitenstaanders kan ik deze vergissing begrijpen, maar dat OV Pro zich er ook aan bezondigt, bevreemdt mij.