NMBS

Grootste spoorstaking in jaren in België

Brussel centraal station
Foto: Centraal station van Brussel Olrat

In België vindt op woensdag en donderdag de grootste spoorstaking in jaren plaats.De verwachting is dat veel treinen niet zullen rijden Desondanks verzekert spoorvervoerder NMBS dat intercity’s en Eurostar-treinen van en naar Nederland naar verwachting gewoon zullen blijven rijden.

Het personeel van zowel NMBS als spoorbeheerder Infrabel staakt voor twee dagen uit onvrede over de plannen van hun werkgever om meer werk in minder tijd te verrichten. Vooral de halvering van de opstarttijd voor conducteurs heeft tot ontevredenheid geleid.

Hoewel ongeveer de helft van de intercity’s en 40 procent van de treinen tussen kleinere stations naar verwachting wel blijven rijden, zullen op sommige trajecten helemaal geen treinen beschikbaar zijn. De meeste stations blijven bereikbaar via omwegen of met overstapmogelijkheden.

Grensstreektreinen

Reizigers die gebruikmaken van de intercity van Amsterdam naar Brussel en vice versa zullen volgens een NMBS-woordvoerder geen hinder ondervinden. “Al die treinen zullen rijden.” Ook wordt verwacht dat “de meeste” grensstreektreinen tussen bijvoorbeeld Maastricht en Luik en Roosendaal en Antwerpen normaal zullen functioneren. Voor internationale treinen zoals de Eurostar die door België reizen, wordt slechts “weinig hinder” verwacht.

Volgende staking

Vooruitkijkend kondigen de vakbonden al een tweede 48-uursstaking aan voor volgende maand. De NMBS zegt de komende dagen met de vakbonden in gesprek te gaan in de hoop deze staking te voorkomen.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer

Bron: ANP