PvdA wil onderzoek naar mogelijk kartel OV-bedrijven

Er moet een onderzoek komen naar mogelijke afspraken tussen Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia. Dat vinden Europarlementariër Agnes Jongerius (foto) en Tweede Kamerlid Duco Hoogland, beiden PvdA. Volgens berichtgeving in diverse media zouden de vier vervoerders onderling een niet-aanvalsverdrag hebben gesloten, maar tegelijkertijd wel bewust NS-dochterbedrijven dwarszitten. De sociaaldemocraten willen duidelijkheid of deze afspraken daadwerkelijk zijn gemaakt en stelden zowel in Den Haag als in Brussel vragen over de kwestie.

”Wij vinden inderdaad dat er een onderzoek moet komen”, zegt Europarlementariër Agnes Jongerius. ”Of dat in Europees verband plaatsvindt of in Nederland maakt ons niet zoveel uit. Maar dat deze zaak te belangrijk is om zomaar voorbij te laten gaan, is wel duidelijk. We willen weten of het een ’slip of the tongue’ was van de Connexxion-directeur, of dat er daadwerkelijk meer achter zit.”

Rechtszaken

Vorige week ontstond commotie naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant. Daarin werd geschreven dat Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia geen rechtszaken zouden starten als één van de vier een onderhandse verlenging van een OV-concessie krijgt. Echter, de verlenging zou wel worden aangevochten als deze geldt voor NS-dochters. Connexxion-directeur Bart Schmeink werd in dat verhaal als bron opgevoerd.

De sociaaldemocraten willen sowieso een discussie over de manier waarop de OV-markt is ingericht. ”Is de markt wel zo vrij als deze lijkt”, vraagt Jongerius zich af. Tevens is de PvdA niet gelukkig met de verschillende rechtszaken die de afgelopen jaren in de OV-sector zijn gevoerd. De partij wil weten wat deze hebben gekost.

SP

Ook de SP heeft zich met de zaak bemoeid. Kamerlid Farshad Bashir wil de directeuren van Arriva, Veolia en Connexxion uitnodigen voor een rondetafelgesprek. Ook de president-directeur van NS zou daar bij aanwezig moeten zijn. Tijdens dit gesprek wil Bashir niet alleen de vermeende afspraken aan bod laten komen, maar ook met de directeuren in gesprek gaan over het hoge aantal rechtszaken dat wordt gevoerd in de OV-sector.

Deze rechtszaken zouden er toe leiden dat onnodig veel kosten worden gemaakt. Die moeten volgens de SP uiteindelijk door de reiziger en de belastingbetaler worden opgehoest. Bashir wil weten waarom er zoveel OV-rechtszaken zijn en wat kan worden gedaan om dat aantal terug te dringen.

Tom van Gurp

Lees ook: Vervoersbedrijven ontkennen kartelvorming tegen NS-dochters

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “PvdA wil onderzoek naar mogelijk kartel OV-bedrijven”

Roger Eekhof|25.02.15|13:47

Nou meneer de parlementarier,wat dacht U van de aanbestedingen per direkt staken ??
Zou er neit wat kapitaalvernietiging en “marktwerking” sloop dus,tegen te gaan zijn,of hebben wij burgerij alleen maar hersens en parlementariers zoals U iets anders in Uw hoofd??.
Wil Nederland met de aanbestedingen niet braafste jongetje van de klas zijn in Brussel ??..(tegen iedere prijs !!)

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.