Syntus, bus, Amersfoort

Syntus wil met elektrische bussen gaan rijden in provincie Utrecht

Syntus, bus, Amersfoort

Syntus belooft bij het ingaan van de nieuwe concessie in de provincie Utrecht enkele elektrische en hybride bussen laten rijden. Verder zal de compleet nieuwe busvloot van de vervoerder bestaan uit Euro 6-bussen. De concessie voor het streekvervoer in de provincie Utrecht en het stadsvervoer in Amersfoort gaat per december 2016 in. 

De nieuwe vervoerder Syntus presenteerde maandag haar plannen voor de concessie. Syntus mag het vervoer in de regio gaan verzorgen tot 2023, nadat ze in juli 2015 de aanbesteding won. De vervoerder had het beste aanbod van de vier inschrijvers, te weten Arriva, EBS en de huidige concessiehouder Connexxion.

Meer ritten

Syntus wil ook het openbaar vervoer in de spits flink uitbreiden en op sommige lijnen zal het aanbod volgens de vervoerder verdubbelen. Verder worden veel bezochte toeristische plaatsen zoals het Nationaal Militair Museum en het Henschotermeer beter bereikbaar wanneer Syntus het vervoer gaat verzorgen en het nachtnet wordt uitgebreid. Volgens de vervoerder blijven alle kernen die nu openbaar vervoer hebben, straks ook aangesloten op het OV. Syntus gaat rijden met bussen die allemaal zijn uitgerust met wifi, stopcontacten en USB-poorten.

Syntus zegt hard te hebben gewerkt om een scherp en compleet voorstel te kunnen aanbieden. “Syntus neemt bij iedere beslissing steeds de reiziger als uitgangspunt”, verklaart directeur Cees Anker de besluiten van Syntus. “Reizigers en potentiële reizigers moeten zich welkom voelen en veilig en comfortabel van A naar B kunnen reizen.” Om die reden wil de vervoerder in nieuwe abonnementsvormen voorzien en zal het ook mogelijk worden om contactloos te betalen in de bussen.

Connexxion

Het vervoer in de regio Utrecht wordt nu nog verzorgd door Connexxion. Die vervoerder maakte vorig jaar bezwaar tegen de gunning van de concessie na berichten over een mogelijke overname van NS-dochter Qbuzz of diens concessies door Syntus. Daarmee zou Syntus de mededingingswet hebben overtreden. Syntus ontkende en het bezwaar werd afgewezen. Connexxion heeft wel beroep aangetekend bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

De provincie Utrecht reageerde verheugd op de plannen van Syntus. “Syntus heeft in de plannen een hoog ambitieniveau neergelegd”, aldus gedeputeerde Verbeek-Nijhoff. “Bereikbare kernen, veilig en schoon vervoer zijn hierbij belangrijke uitgangspunten. Ik heb er alle vertrouwen in dat Syntus dit ook waar gaat maken in onze provincie.”

Lees ook: 

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Syntus wil met elektrische bussen gaan rijden in provincie Utrecht”

Sander Rom|14.01.16|22:08

Ik ben gewoon blij dat Syntus vanaf 11 December het openbaar vervoer gaat verzorgen in de province Utrecht. Ik ben gewoon blij dat Syntus de aanbesteding heeft gewonnen en niet Connexxion. Met Syntus gaat het openbaar vervoer recht voorop uit dan met Connexxion. Alleen vind ik gewoon jammer dat Connexxion weer beroep heeft aangetekend bij CBB. Connexxion had ook beroep aangetekend toen Qbuzz de aanbesteding heeft gewonnen in Utrecht. Connexxion is gewoon vervelende verliezer. BAH BAH zeg.

Sander Rom|14.01.16|22:14

Ik hoop gewoon echt dat CBB het beroep van Connexxion ongegrond verklaard en dat Syntus gewoon rijden in de Provincie Utrecht. Mensen van Connexxion zijn gewoon mensen die niet tegen verlies kunnen wel kinderachtig zeg. Als Connexxion de aanbesteding gewonnen had in de Provincie Utrecht dan waren de reizigers slecht afgekomen met het reizen, en met Syntus ga je gewoon op voorop ruit met het reizen en met veel beter bussen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.