Vakbonden stellen landelijke staking twee dagen uit

Foto Inge

De aangekondigde landelijke staking in het streekvervoer begint niet zoals eerder aangekondigd op maandag, maar op zijn vroegst pas aanstaande woensdag. Op deze manier krijgen de bemiddelaars in het cao-conflict van de vakbonden wat meer tijd om tot een oplossing te komen. De werkgevers zijn nog altijd niet blij dat er überhaupt een staking komt.

De vakbonden kondigden afgelopen week de landelijke staking af. CNV sprak van een driedaagse staking die eventueel kon worden verlengd; FNV Streekvervoer had het over een staking voor onbepaalde tijd. Er waren enkele dagen daarvoor bemiddelaars aangesteld om het slepende cao-conflict op te helpen lossen. De werkgevers toonden zich onaangenaam verrast door de keuze om te gaan staken.

Extra tijd voor oplossing

Nu geven de vakbonden de bemiddelaars dus alsnog wat meer tijd, ook omdat er signalen zijn die wijzen op een acceptabele uitkomst. “De bemiddelaars krijgen extra tijd om alsnog tot een oplossing te komen. We krijgen signalen dat ze die tijd goed kunnen gebruiken. Dan geven we hen ook graag die ruimte”, zegt onderhandelaar Hanane Chikhi van CNV Vakmensen.

Paula Verhoef, eerste onderhandelaar FNV Streekvervoer: “Dankzij de forse stakingsdruk bewegen werkgevers nu. Er is een opening om verder te praten. Belangrijkste is, dat er perspectief lijkt om tot afspraken te komen om de absurd hoge werkdruk bij chauffeurs en machinisten in het streekvervoer te verminderen. We willen afspraken die keihard en zwart op wit in de cao staan en die dus niet ontdoken kunnen worden. Blijkt het van werkgevers niet meer dan een trucje om tijd te rekken, dan gaan op woensdag alsnog alle lijnen plat.”

Werkdruk en loonsverhoging

CNV kiest voor een iets voorzichtigere formulering, maar houdt eveneens druk op de ketel. “We gaan voor een goede cao voor 12.000 werknemers in het openbaar vervoer. Met goede afspraken over het aanpakken van de werkdruk en een loonsverhoging. Die eis blijft staan, dat weten de bemiddelaars ook”, zegt Hanane Chikhi. “Tegelijkertijd realiseren we ons heel goed dat een staking in het openbaar vervoer grote gevolgen heeft voor de reizigers. Als we dat met elkaar kunnen voorkomen, dan tekenen we daarvoor. Maar daar hebben we toch echt de medewerking van de werkgevers voor nodig.”

Geen combinatie

De werkgevers willen nog altijd dat de stakingen helemaal niet door gaan. Fred Kagie van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer: “De werkgevers willen de bemiddelaars die nu aan het werk zijn graag een eerlijke kans geven. Dat betekent dat zij in rust moeten werken. De vakbonden willen én bemiddelaars én voor onbepaalde tijd staken. Dat is geen combinatie. Onze reizigers weten, net als wij, hierdoor niet meer waar ze aan toe zijn. Bonden geven aan dat bemiddelaars nu twee dagen extra hebben, dat is mooi, maar het opschorten van de staking komt door een procedurele fout die bij de vakbonden is gemaakt. Dit staat los van de bemiddeling.”

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam

2 reacties op “Vakbonden stellen landelijke staking twee dagen uit”

Huibert van Noord|21.06.18|10:52

Welke procedurele fout?

khadija Faith|25.06.18|10:43

Dat er gestaakt word prima. Maar word er ook rekening mee gehouden dat er mensen op oproepbasis in andere sectoren werken. Die dan geen inkomsten hebben en hierdoor in financiële problemen komen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.