Nieuwe buschauffeurs na BBL-traject keolis

Keolis biedt werkgelegenheid aan kwetsbare groepen

Nieuwe buschauffeurs na BBL-traject keolis

Keolis Nederland is in slechts een aantal maanden een trede gestegen op de Prestatieladder Sociaal Ondernemen (PSO). Die normeringen worden gegeven aan organisaties die aantoonbaar werkgelegenheid bieden aan kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. “Wij zijn ervan overtuigd dat inclusief werkgeverschap kansen biedt, zowel voor de maatschappij als voor ons als organisatie”, aldus Peter Kroeze, HR-manager bij Keolis.

Hij noemt inclusief werkgeverschap een win-win. Er worden namelijk niet alleen kansen gecreëerd voor mensen die verder van de arbeidsmarkt afstaan om aan de slag te gaan bij Keolis, maar dit daagt de vervoerder ook uit om te kijken naar mogelijkheden in de eigen organisatie.

Arbeidsmarkt

Keolis Nederland moet namelijk het hoofd bieden aan verschillende uitdagingen, zoals de vergrijzing van het personeel. Het werven van nieuw personeel kost momenteel moeite. “Het is dus uitermate belangrijk dat we creatief naar de markt kijken, om te zorgen dat we de komende jaren voldoende gekwalificeerd personeel binnenkrijgen en behouden”, legt Kroeze uit. “Vanwege de arbeidsschaarste word je creatiever als werkgever.”

Vanwege de vele werkmogelijkheden bij Keolis, ziet de vervoerder kansen voor de PSO-doelgroep op veel verschillende afdelingen. “Het helpt ons echt om garantie te geven dat we de komende jaren met vakmensen blijven werken. Wat ons betreft komen die vakmensen uit hele diverse richtingen.”

Motto

De activiteiten op het gebied van sociaal ondernemen zijn voor Keolis niet nieuw, maar pas recentelijk ging de vervoerder hier structureel mee aan de slag. Daarvoor werd het motto bedacht: iedereen telt mee! Er werd een structureel beleid ontwikkeld en zelfs medewerkers werden betrokken. Door die activiteiten kreeg de vervoerder afgelopen december de aspirant-status en al in mei het certificaat Trede 1.

Dat is flink sneller dan organisaties normaal stijgen op de PSO-ladder. Kroeze: “Wij zijn zeer trots op het feit dat wij in een korte periode van aspirant-status naar Trede 1 zijn gestegen op de PSO-ladder. Het keurmerk geeft aan dat Keolis het belangrijk vindt om mens en arbeid aandacht te geven en dan met name de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Nieuwe medewerkers

Op dit moment zijn er 85 mensen bij Keolis in dienst die uit de betreffende doelgroep komen. Het gaat dan bijvoorbeeld om treinmachinisten en KeoBike-monteurs die geworven zijn in samenwerking met UWV en BBL-studenten die de opleiding krijgen tot buschauffeurs, maar ook statushouders. Die werken nu in een cleanteam en zorgen voor het schoonmaken van de bussen. Daarnaast faciliteert Keolis werkplekken voor mensen die door ziekte niet of minder kunnen werken.

“Het is het resultaat van onze gerichte ambitie om in al onze concessies bestaand werk en nieuw werk te creëren, waarvoor deze doelgroep in aanmerking komt”, meent de vervoerder. Bovendien is de betrokkenheid bij het sociaal ondernemen groot in het hele bedrijf, beschrijft Kroeze. Tijdens bijeenkomsten werden ideeën uitgewisseld en meer ervaren medewerkers worden gevraagd te helpen of als mentor op te treden. “Zij willen hun kennis graag delen.”

Toekomstplannen

De overstap naar Trede 1 ging heel snel, maar voor Keolis is het nog niet klaar. “Wij zijn ambitieus”, vertelt Kroeze. “Het gaat ons niet zozeer om een cijfer of om het certificaat – we willen onze visie verder uitdragen. En het helpt ons ook verder. Als je je kennis kunt overdragen, ga je namelijk weer nadenken over je eigen mogelijkheden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.