Personeelstekort

NS zet eerste kantoormedewerkers in als assistent-conducteur

Vanwege veiligheidsafspraken mag een trein met één conducteur uit maximaal zes wagons bestaan. Foto: ProMedia/Sander van Vliet.

De NS start vrijdag met het inzetten van kantoorpersoneel om conducteurs te assisteren. Dit gebeurt om het tekort aan treinpersoneel tegen te gaan, meldt de NS.

Een team van tien werknemers gaat proefdraaien in de nieuwe functie. Ze zullen conducteurs onder andere ondersteunen bij het vertrekken van de trein. De assistent-conducteurs hebben een versnelde opleiding gekregen. Het is bedoeld als tijdelijke maatregel, van april tot en met december 2023.

De NS kampt al langer met een personeelstekort, naar eigen zeggen door krapte op de arbeidsmarkt en ziekteverzuim. Volgens de vervoerder is er nog een tekort aan zeker 400 conducteurs en machinisten.

Vanwege veiligheidsafspraken mag een trein met één conducteur uit maximaal zes wagons bestaan. Door assistenten in te zetten, kan de NS langere treinen inzetten.

Lees ook:

Auteur: Sander van Vliet

Bron: ANP

Sander van Vliet is de vaste redacteur voor OVPro en werkt nauw samen met zusterpublicaties VerkeersNet en TaxiPro. Na de studies journalistiek en filosofie werkte hij in de sportjournalistiek. De Leidenaar ziet dat een goede en betrouwbare OV-sector onmisbaar is en houdt de lezer van OVPro graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de OV-wereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

NS zet eerste kantoormedewerkers in als assistent-conducteur | OVPro.nl