Reizigers Schiedam Centrum

OV-gebruik ook in 2021 nagenoeg gehalveerd

Foto Dylan

De coronacrisis hield in 2021 wederom veel reizigers uit het openbaar vervoer. Het aantal check-ins in trein, bus, tram en metro lag weliswaar iets hoger dan in 2020, maar nog bijna de helft lager dan pre-corona.

Afgelopen jaar werd werd in totaal 688 miljoen keer ingecheckt in het OV. Dat is 47 procent minder dan in 2019, het laatste jaar zonder coronamaatregelen. De reizigersaantallen lagen hiermee wel bijna 5 procent hoger dan in 2020. Dat blijkt uit een analyse van OVPro op basis van de in- en uitchecktransacties met de OV-chipkaart, die worden bijgehouden door Translink.

Het aantal check-ins is niet hetzelfde als het aantal reizigers. Iemand kan voor één reis meerdere keren inchecken, bijvoorbeeld bij een overstap naar een andere vervoerder.

Stabieler dan in 2020

Kanttekening bij het vergelijken met een jaar eerder is dat het OV-gebruik in de eerste weken van 2020 nog als vanouds was. Als de periode tot halverwege maart wordt weggelaten, lag het aantal check-ins vorig jaar ruim een derde hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Zulke dramatische weken als in het begin van de coronacrisis – met tot 90 procent minder reizigers – waren er namelijk niet in 2021.

Tekst gaat verder onder de grafiek

Gestage toename

De eerste weken van 2021 – toen het land in lockdown was – waren direct de meest rustige van het jaar. Tegelijkertijd met de versoepelde coronamaatregelen stegen de reizigersaantallen vanaf maart weer gestaag. Na de zomervakantie ging het snel en kwam het OV-gebruik weer het dichtst in de buurt van 2019, al lag dit nog altijd 30 procent lager.

De drukste week was de eerste van oktober, wat in absolute aantallen ook de beste maand was (ruim 82 miljoen check-ins). Toen in november de coronamaatregelen terugkeerden, daalde ook het OV-gebruik weer langzaam. De avondlockdown zorgde nog niet voor een forse daling, in tegenstelling tot de huidige harde lockdown. In de laatste week voor de kerstvakantie bleef weer zo’n 60 procent van de voormalige reizigers weg.

Rustigste dag

In 2021 was er verder de meest rustige dag in jaren. Die werd echter niet alleen door corona, maar vooral door het hevige winterweer veroorzaakt. Op zondag 7 februari lag vrijwel al het OV plat en werd slechts 190.000 keer ingecheckt. De problemen hielden de maandag erop aan, die met 650.000 check-ins de meest rustige werkdag werd. De drukste dagen waren er begin oktober. Op het hoogtepunt lagen de dagelijkse reizigersaantallen rond de 3,5 miljoen lagen; nog altijd een derde minder dan in 2019.

Lees ook de jaaroverzichten van 2021:

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

2 reacties op “OV-gebruik ook in 2021 nagenoeg gehalveerd”

Lars Jansen|04.01.22|10:43

Naast het feit dat niet iedere check-in voor één OV-reis staat, zijn ook niet alle check-ins in de Translink-database aanwezig. De transacties op losse uur- en dagkaarten, maar ook die op losse ritkaarten zoals die in bussen en trams verkocht worden, ontbreken in deze cijfers. Zeker in Amsterdam, waar pré-corona veel op dit soort kaartjes werd gereisd, maakt dat nogal een verschil!

Lars Jansen|04.01.22|10:48

Naast de opmerking over het aantal check-ins, dat niet gelijk is aan het aantal reizen, geldt ook dat een deel van de check-ins niet in de database van Translink wordt verzameld. Dit betreft reizen die gemaakt zijn op losse uurs- en dagkaarten. Zeker in Amsterdam maakten deze in 2019 een fors deel van het totaal uit! Dat maakt de vergelijking dus niet helemaal zuiver.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

OV-gebruik ook in 2021 nagenoeg gehalveerd | OVPro.nl
Reizigers Schiedam Centrum

OV-gebruik ook in 2021 nagenoeg gehalveerd

Foto Dylan

De coronacrisis hield in 2021 wederom veel reizigers uit het openbaar vervoer. Het aantal check-ins in trein, bus, tram en metro lag weliswaar iets hoger dan in 2020, maar nog bijna de helft lager dan pre-corona.

Afgelopen jaar werd werd in totaal 688 miljoen keer ingecheckt in het OV. Dat is 47 procent minder dan in 2019, het laatste jaar zonder coronamaatregelen. De reizigersaantallen lagen hiermee wel bijna 5 procent hoger dan in 2020. Dat blijkt uit een analyse van OVPro op basis van de in- en uitchecktransacties met de OV-chipkaart, die worden bijgehouden door Translink.

Het aantal check-ins is niet hetzelfde als het aantal reizigers. Iemand kan voor één reis meerdere keren inchecken, bijvoorbeeld bij een overstap naar een andere vervoerder.

Stabieler dan in 2020

Kanttekening bij het vergelijken met een jaar eerder is dat het OV-gebruik in de eerste weken van 2020 nog als vanouds was. Als de periode tot halverwege maart wordt weggelaten, lag het aantal check-ins vorig jaar ruim een derde hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Zulke dramatische weken als in het begin van de coronacrisis – met tot 90 procent minder reizigers – waren er namelijk niet in 2021.

Tekst gaat verder onder de grafiek

Gestage toename

De eerste weken van 2021 – toen het land in lockdown was – waren direct de meest rustige van het jaar. Tegelijkertijd met de versoepelde coronamaatregelen stegen de reizigersaantallen vanaf maart weer gestaag. Na de zomervakantie ging het snel en kwam het OV-gebruik weer het dichtst in de buurt van 2019, al lag dit nog altijd 30 procent lager.

De drukste week was de eerste van oktober, wat in absolute aantallen ook de beste maand was (ruim 82 miljoen check-ins). Toen in november de coronamaatregelen terugkeerden, daalde ook het OV-gebruik weer langzaam. De avondlockdown zorgde nog niet voor een forse daling, in tegenstelling tot de huidige harde lockdown. In de laatste week voor de kerstvakantie bleef weer zo’n 60 procent van de voormalige reizigers weg.

Rustigste dag

In 2021 was er verder de meest rustige dag in jaren. Die werd echter niet alleen door corona, maar vooral door het hevige winterweer veroorzaakt. Op zondag 7 februari lag vrijwel al het OV plat en werd slechts 190.000 keer ingecheckt. De problemen hielden de maandag erop aan, die met 650.000 check-ins de meest rustige werkdag werd. De drukste dagen waren er begin oktober. Op het hoogtepunt lagen de dagelijkse reizigersaantallen rond de 3,5 miljoen lagen; nog altijd een derde minder dan in 2019.

Lees ook de jaaroverzichten van 2021:

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

2 reacties op “OV-gebruik ook in 2021 nagenoeg gehalveerd”

Lars Jansen|04.01.22|10:43

Naast het feit dat niet iedere check-in voor één OV-reis staat, zijn ook niet alle check-ins in de Translink-database aanwezig. De transacties op losse uur- en dagkaarten, maar ook die op losse ritkaarten zoals die in bussen en trams verkocht worden, ontbreken in deze cijfers. Zeker in Amsterdam, waar pré-corona veel op dit soort kaartjes werd gereisd, maakt dat nogal een verschil!

Lars Jansen|04.01.22|10:48

Naast de opmerking over het aantal check-ins, dat niet gelijk is aan het aantal reizen, geldt ook dat een deel van de check-ins niet in de database van Translink wordt verzameld. Dit betreft reizen die gemaakt zijn op losse uurs- en dagkaarten. Zeker in Amsterdam maakten deze in 2019 een fors deel van het totaal uit! Dat maakt de vergelijking dus niet helemaal zuiver.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.