Science Park

Voorlopig geen tram op weddstrijddagen FC Utrecht

Reizigers naar FC Utrecht zijn voorlopig aangewezen op de bus. Foto: Flickr.

De tram naar Utrecht Science Park en het stadion van FC Utrecht rijdt in de late avonden en weekenden voorlopig niet. Onafhankelijk onderzoek wijst uit dat de tram op die tijdstippen te weinig reizigers trekt. Ook zijn de kosten te hoog. 

De gemeente Utrecht ontving regelmatig reacties van omwonenden om toch de tram te laten rijden tussen Utrecht Science Park en Utrecht Centraal. Ook verschillende bedrijven op de route delen de wens. FC Utrecht geeft ook aan dat ze graag de tram tijdens wedstrijddagen zien rijden.

Provincie Utrecht heeft adviesbureau Goudappel om een onafhankelijk onderzoek gevraagd. Hierbij is gekeken naar “een minimale variant” waarbij in het weekend vanaf opening van de winkels wordt gereden (niet in de avonduren), en ‘een maximale variant’ waarbij ook in de avonduren wordt gereden (op zaterdag acht keer per uur en op zondag vier keer per uur). De kosten van deze varianten zijn respectievelijk 300.000 en 700.000 euro per jaar.

Het aantal reizigers dat de tram naar verwachting trekt, is op een gemiddelde zaterdag rond de 2.100 en op zondag zo’n 1.300. Dit is het aantal reizigers van een rustige stadsbuslijn in Utrecht. De tram trekt rond de 10 procent nieuwe reizigers, wat een aantal reizigers is van 210 op een zaterdag en 130 op zondag. De verwachte extra opbrengsten van deze nieuwe reizigers bedraagt rond de 21.000 euro op jaarbasis. Ook de kosten in beheer en onderhoud (waaronder personeel) nemen flink toe, tot 300.000 euro per jaar.

Geen tram naar FC Utrecht

De tram laten rijden tijdens wedstrijden van FC Utrecht vraagt ook om extra inzet van veiligheidspersoneel. Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid tussen provincie en FC Utrecht. Naast dat dit extra veiligheidsrisico’s met zich meebrengt zijn de tramhaltes bij het stadion niet ruim genoeg voor zulke grote aantallen extra reizigers. De opstartkosten om de tram alleen rond wedstrijden te laten rijden, zijn erg hoog. Een mogelijkheid die nog wel verder wordt bekeken is het één uur langer laten doorrijden met de tram op doordeweekse speeldagen van FC Utrecht.

Lees ook:

Auteur: Sander Van Vliet