Zwartrijders springen over gesloten OV-poortjes Rotterdam CS

Het sluiten van de OV-poortjes houdt op Rotterdam Centraal de hardnekkige zwartrijder niet tegen. Sommige reizigers springen over de poortjes heen en weten zo alsnog de perrons te bereiken. Tot irritatie van personeel, dat door de sluiting juist hoopt de niet-betalende passagier buiten de trein te kunnen houden. De NS geeft aan inmiddels zo’n honderd boetes te hebben uitgedeeld aan de ‘springers’.

Sinds vrijdag zijn de tourniquets op Rotterdam Centraal standaard dicht en kunnen alleen reizigers met minimaal twintig euro op hun OV-chipkaart er doorheen. Op die manier moet reizen in de trein veiliger worden voor zowel conducteur als passagier.

Zwartrijders

De maatregel is genomen na een reeks van geweldsincidenten, waarbij meestal zwartrijders de daders waren. Vanaf vrijdag 1 mei zijn de poortjes dan ook standaard gesloten. Uit camerabeelden van regionale zender RTV Rijnmond blijkt echter dat sommigen gewoon over de gesloten tourniquets heen springen, terwijl NS-medewerkers en politie op de stations aanwezig zijn.

Zij hebben in de afgelopen dagen dan ook ongeveer honderd boetes uitgedeeld, van negentig euro per stuk. Al kan dat bedrag hoger zijn uitgevallen als de passagier zich agressief gedroeg. De bonnen zijn met name geschreven in de eerste avond en nacht dat de poortjes dicht waren, van vrijdag op zaterdag. Daarna zou het aantal springers zijn afgenomen. Ook zijn tientallen boetes uitgedeeld aan zwartrijders die elders in de trein zijn gestapt en op Rotterdam Centraal zijn uitgestapt.

Politiek

De plaatselijke politiek heeft inmiddels gereageerd. De fracties van GroenLinks en de PvdA in Rotterdam gaan schriftelijke vragen stellen over deze kwestie. Arno Bonte (GL) zegt dat als de sluiting niet helpt, de poortjes net zo goed weg kunnen. Barbara Kathmann van de PvdA stelt voor om het minimum bedrag op de OV-chipkaart te verlagen. Volgens haar springen dan minder reizigers over de poortjes, omdat de toegang dan laagdrempeliger is.

Rotterdam is niet het enige station waar de tourniquets dicht gaan. Op ruim tachtig andere stations in Nederland worden soortgelijke maatregelen getroffen. Daardoor moet ongeveer negentig procent van de passagiers bij het begin van hun treinreis een dicht poortje tegenkomen. De sluiting maakt onderdeel uit van een breder pakket aan maatregelen om de veiligheid in het openbaar vervoer te vergroten.

Lees ook: Winkeliers Rotterdam CS niet blij met sluiten OV-poortjes

Auteur: Tom van Gurp

3 reacties op “Zwartrijders springen over gesloten OV-poortjes Rotterdam CS”

Erik Weistra|04.05.15|17:53

Vind het ook niet gek… Die poortjes zijn veel te laag. Zet er gewoon poortjes neer van 2 meter hoog. Dit had je op voorhand kunnen verwachten…

Ibo De Joode|04.05.15|21:44

Dit gaat wel over. In het begin bij de metro in Amsterdam werden er veel poortjes opengetrapt. Deels baldadigheid. Een tijdje strenger optreden / volgen (met camera’s) en het wordt een stuk minder. Feit is dat zwartrijden metro Rotterdam / Amsterdam erg is afgenomen.

Spoordaafje Spoordaaf|09.05.15|21:18

poortjes? Allemaal leuk en aardig, maar het helpt niks tegen baldadig gedrag in de trein. Dat ban je alleen uit door steevast 5-6 handhavers op de trein mee te laten reizen. Maak de boetes voor wangedrag maar zo hoog, dat de kosten van inzet worden terugverdiend. Een boete van € 300 voor het onderplassen van een bank of € 70 voor het ongeoorloofd in de 1e klasse zitten (met daarbij een grote pakkans!) zorgt er wel voor dat je het dan verder laat om nog rotzooi in de trein te trappen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Zwartrijders springen over gesloten OV-poortjes Rotterdam CS | OVPro.nl

Zwartrijders springen over gesloten OV-poortjes Rotterdam CS

Het sluiten van de OV-poortjes houdt op Rotterdam Centraal de hardnekkige zwartrijder niet tegen. Sommige reizigers springen over de poortjes heen en weten zo alsnog de perrons te bereiken. Tot irritatie van personeel, dat door de sluiting juist hoopt de niet-betalende passagier buiten de trein te kunnen houden. De NS geeft aan inmiddels zo’n honderd boetes te hebben uitgedeeld aan de ‘springers’.

Sinds vrijdag zijn de tourniquets op Rotterdam Centraal standaard dicht en kunnen alleen reizigers met minimaal twintig euro op hun OV-chipkaart er doorheen. Op die manier moet reizen in de trein veiliger worden voor zowel conducteur als passagier.

Zwartrijders

De maatregel is genomen na een reeks van geweldsincidenten, waarbij meestal zwartrijders de daders waren. Vanaf vrijdag 1 mei zijn de poortjes dan ook standaard gesloten. Uit camerabeelden van regionale zender RTV Rijnmond blijkt echter dat sommigen gewoon over de gesloten tourniquets heen springen, terwijl NS-medewerkers en politie op de stations aanwezig zijn.

Zij hebben in de afgelopen dagen dan ook ongeveer honderd boetes uitgedeeld, van negentig euro per stuk. Al kan dat bedrag hoger zijn uitgevallen als de passagier zich agressief gedroeg. De bonnen zijn met name geschreven in de eerste avond en nacht dat de poortjes dicht waren, van vrijdag op zaterdag. Daarna zou het aantal springers zijn afgenomen. Ook zijn tientallen boetes uitgedeeld aan zwartrijders die elders in de trein zijn gestapt en op Rotterdam Centraal zijn uitgestapt.

Politiek

De plaatselijke politiek heeft inmiddels gereageerd. De fracties van GroenLinks en de PvdA in Rotterdam gaan schriftelijke vragen stellen over deze kwestie. Arno Bonte (GL) zegt dat als de sluiting niet helpt, de poortjes net zo goed weg kunnen. Barbara Kathmann van de PvdA stelt voor om het minimum bedrag op de OV-chipkaart te verlagen. Volgens haar springen dan minder reizigers over de poortjes, omdat de toegang dan laagdrempeliger is.

Rotterdam is niet het enige station waar de tourniquets dicht gaan. Op ruim tachtig andere stations in Nederland worden soortgelijke maatregelen getroffen. Daardoor moet ongeveer negentig procent van de passagiers bij het begin van hun treinreis een dicht poortje tegenkomen. De sluiting maakt onderdeel uit van een breder pakket aan maatregelen om de veiligheid in het openbaar vervoer te vergroten.

Lees ook: Winkeliers Rotterdam CS niet blij met sluiten OV-poortjes

Auteur: Tom van Gurp

3 reacties op “Zwartrijders springen over gesloten OV-poortjes Rotterdam CS”

Erik Weistra|04.05.15|17:53

Vind het ook niet gek… Die poortjes zijn veel te laag. Zet er gewoon poortjes neer van 2 meter hoog. Dit had je op voorhand kunnen verwachten…

Ibo De Joode|04.05.15|21:44

Dit gaat wel over. In het begin bij de metro in Amsterdam werden er veel poortjes opengetrapt. Deels baldadigheid. Een tijdje strenger optreden / volgen (met camera’s) en het wordt een stuk minder. Feit is dat zwartrijden metro Rotterdam / Amsterdam erg is afgenomen.

Spoordaafje Spoordaaf|09.05.15|21:18

poortjes? Allemaal leuk en aardig, maar het helpt niks tegen baldadig gedrag in de trein. Dat ban je alleen uit door steevast 5-6 handhavers op de trein mee te laten reizen. Maak de boetes voor wangedrag maar zo hoog, dat de kosten van inzet worden terugverdiend. Een boete van € 300 voor het onderplassen van een bank of € 70 voor het ongeoorloofd in de 1e klasse zitten (met daarbij een grote pakkans!) zorgt er wel voor dat je het dan verder laat om nog rotzooi in de trein te trappen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.