Tienminutentrein stipter dan andere treinen

De hoogfrequente trein die sinds december elke tien minuten rijdt tussen Amsterdam, Utrecht en Eindhoven, is punctueler dan spoorvervoerder NS vooraf had ingeschat. In de maand december reed op dit traject 93 procent van alle treinen op tijd, terwijl gemiddeld 92 procent op het hele spoorwegnet op tijd reed.

Dit blijkt uit cijfers van NS over de punctualiteit. Volgens het dashboard van ProRail reed in december 90,7 procent van alle treinen op het hoofdrailnet op tijd en arriveerde 89,6 procent van alle treinen in Nederland op tijd in deze periode. Daarmee heeft de tienminutentrein inderdaad goed gepresteerd.

Kinderziektes

NS had in eerste instantie rekening gehouden met een verminderde punctualiteit. Er zouden kinderziektes kunnen optreden en NS anticipeerde er ook op dat incidenten meer impact zouden hebben, omdat er dus meer treinen rijden op dit traject. Eerder reed er tussen Eindhoven en Amsterdam elk kwartier een trein, waarmee het aantal voertuigen op dit traject per uur is toegenomen van acht naar twaalf.

Volgens de spoorvervoerder was de stiptheid van deze treinen het hoogste in de laatste week van december. In die week arriveerde 98 procent van alle tienminutentreinen op tijd op de plaats van bestemming. “De goede prestaties zijn met name te danken aan de jarenlange uitvoerige voorbereidingen, de testritten vooraf en de nauwkeurige uitvoering op de dag zelf”, aldus de vervoerder. Vanwege het succes wil de spoorvervoerder zo snel mogelijk doorpakken met het realiseren van extra tienminutentreinen. De eerste moet gaan rijden tussen Schiphol, Utrecht, Arnhem en Nijmegen.

Uitval

Het gaat hier om de punctualiteit van de treinen en niet over de uitval. Deze hoogfrequente trein is 10 december in de dienstregeling opgenomen, maar vanwege sneeuwval moest de frequentie op dit traject meteen worden verlaagd. Er reed de eerste maandag daarom slechts één trein per half uur in plaats van de geplande drie.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Tienminutentrein stipter dan andere treinen”

Marc Volgers|22.01.18|13:57

Da’s best grappig, mijn ervaring is anders. Ik reis tussen ‘s-Hertogenbosch en Utrecht (na ochtendspits en in de avondspits terug). Tot december bijna nooit last van uitval, na invoering 10 min. drgl al een aantal keer uitval gehad. Misschien zit ik nu net in de die 7% :D.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.