Station, Amsterdam Centraal, staking schoonmakers,

Nog geen gevaar voor volksgezondheid door staking schoonmakers

Station, Amsterdam Centraal, staking schoonmakers,

De staking van de schoonmakers in het OV leidt nog niet tot gevaar voor de volksgezondheid. Uit onderzoek van GGD blijkt dat de rommel niet gevaarlijk is en de luchtkwaliteit niet aantast. Dat heeft het GVB bekendgemaakt. Amsterdamse stadsvervoerder GVB verontschuldigt zich voor zijn melding eerder dat er vanwege de viezigheid op de metrostations gevaar zou zijn ontstaan voor de volksgezondheid. Het onderzoek van de GGD bevestigt nu dat dit niet het geval is. Wel stelt GVB dat de grens voor het acceptabele voor de reizigers bereikt.

Medewerkers van de stadsvervoerder ruimen zelf de ergste viezigheid in de metrostations op, maar door de langdurige staking van de schoonmakers neemt de berg afval op stations wel steeds meer toe. GVB roept de schoonmaakbranche dringend op om tot een oplossing te komen met de schoonmakers, zodat de reiziger niet langer de dupe is van deze situatie.

Onderhandelingen

De bonden en de werkgevers heropenden vrijdag de onderhandelingen over een nieuwe cao, nadat de partijen overeenkwamen een bemiddelaar aan te stellen om de gesprekken in goede banen te leiden. Maar volgens FNV Schoonmaak hebben deze gesprekken nog niet het gewenste resultaat opgeleverd.

Een groot aantal schoonmakers van OV-bedrijven zijn al sinds half maart aan het staken. De staking maakt onderdeel uit van een langdurige landelijke actie van de schoonmaakbranche, waarbij ook bij andere grote bedrijven het werk is neergelegd, zoals de Belastingdienst en Schiphol. De bonden eisen onder meer een loonsverhoging van vijftig cent en zij willen dat werknemers bij ziekte de eerste twee dagen krijgen doorbetaald.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.