Werkgevers stappen naar rechter om OV-staking te voorkomen

Foto Inge

De werkgevers in het openbaar vervoer stappen naar de rechter om te voorkomen dat het personeel in het streekvervoer volgende week het werk twee dagen neerlegt. De vakbonden hebben laten weten te willen staken als er geen akkoord kan worden bereikt over een nieuwe cao voor de circa 12.000 medewerkers in het streekvervoer. Maar de werkgevers noemen de staking ‘maatschappelijk ontwrichtend’.

Een week geleden werd er voor het eerst weer gesproken tussen de vakbonden en werkgevers, nadat de leden een eerder onderhandelingsresultaat hadden afgewezen. Dit resultaat werd bereikt nadat werknemers een dag lang massaal staakten. In het overgrote deel van Nederland reden geen bussen en minder regionale treinen. Vakbond FNV laat weten dat de staking van volgende week groter zal worden dan de massale staking in januari.

Geen akkoord

De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) beschuldigt de vakbonden er nu van helemaal geen nieuw akkoord te willen bereiken. Ze zouden namelijk geen reactie hebben gekregen op het verzoek om te horen op welke inhoudelijke punten het akkoord was afgewezen. Na het gesprek op 16 april, kregen de werkgevers een week om te voorkomen dat FNV de 48-uursstaking op 30 april en 1 mei niet zou doorzetten.

Daarvoor verliep het ultimatum vannacht. “Deze acties waren al gepland voor ons overleg van 16 april”, meent Fred Kagie, de voorzitter van de VWOV. “Zo’n grootschalige OV-staking aan het begin van de meivakantie is maatschappelijk ontwrichtend. Onze luchthavens zijn dan niet bereikbaar. Een dagje uit naar de Keukenhof of de Efteling zit er voor veel mensen niet in.”

Rechter

Om dit te voorkomen, schakelen de werkgevers nu de rechter in. “Wij zetten alles op alles om een staking te voorkomen”, benadrukt de VWOV, namens streekvervoerders Arriva, Connexxion, EBS, Keolis en Qbuzz. De zaak dient op woensdag om 14.30 uur.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.