Trein van Qbuzz
cao multimodaal

Stakingen maandag 16 januari: personeel Arriva, Keolis en Qbuzz leggen werk neer in Zuid-Holland

Trein van Qbuzz. Foto: Flickr/Rob Dammers.

De stakingen bij regionale vervoerders (Qbuzz, Arriva en Keolis) worden maandag 16 januari doorgezet in het DMG-gebied (Drechtsteden, Molenland, Gorinchem), waar Qbuzz de concessie heeft. De bonden roepen hun leden op daar ook het werk voor 24 uur neer te leggen.

Volgens vakbond VVMC hebben de werkgevers geen stap richting de bonden gezet. “We moeten blijven doorvechten voor een goed cao Multimodaal. De kosten voor energie en het dagelijks levensonderhoud zijn enorm toegenomen, de inflatie is nog steeds heel hoog, maar Arriva en Keolis vertikken het om hun eigen medewerkers te compenseren terwijl dat in andere sectoren wel gebeurt”, zegt Wim Eilert, vakbondsbestuurder VVMC.

“Het is echt schandalig, vooral als er ondertussen van de mensen wordt verwacht dat ze extra werken vanwege een tekort aan personeel.”

De estafettestaking werd afgelopen vrijdag 13 januari hervat in de Achterhoek en Rivierland. Vorige maand staakte het personeel van Arriva in het noorden van het land. Het treinverkeer lag drie dagen stil.

Hoge stakingsbereidheid

VVMC meldt dat de stakingsbereidheid heel hoog lang onder de leden. “Honderd procent van het personeel heeft vrijdag het werk neergelegd. Er reed niks meer. Datzelfde percentage verwachten we ook komende maandag in Dordrecht, het DMG-gebied, te halen. Het personeel is spuugzat. Met de zeer hoge inflatie boeren ze allemaal achteruit, terwijl ze wel meer uren moeten draaien om de gaten in het rooster te dichten. Daar willen ze nu eindelijk voor beloond worden. Daarom stropen we de mouwen nu ook in Zuid-Holland op.”

Het conflict draait om één van de twee cao’s in het streekvervoer, die voor zo’n 1300 werknemers van bedrijven als Qbuzz, Arriva en Keolis geldt. De stakers eisen onder meer 10 procent loonsverhoging en regelingen om de werkdruk te verminderen.

VVMC denkt na over nog meer stakingsdagen volgende week. De vakbond trekt mogelijk samen op met FNV en CNV Vakmensen. Die twee vakbonden onderhandelen over de andere cao in het openbaar vervoer: cao Streekvervoer. FNV kondigde aan dat zij het werk neerleggen op 19 en 20 januari als de onderhandelingen niet vorderen.

Lees ook:

Auteur: Sander van Vliet

Sander van Vliet is de vaste redacteur voor OVPro en werkt nauw samen met zusterpublicaties VerkeersNet en TaxiPro. Na de studies journalistiek en filosofie werkte hij in de sportjournalistiek. De Leidenaar ziet dat een goede en betrouwbare OV-sector onmisbaar is en houdt de lezer van OVPro graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de OV-wereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Stakingen maandag 16 januari: personeel Arriva, Keolis en Qbuzz leggen werk neer in Zuid-Holland | OVPro.nl